top of page
wonder what’s up there_edited_edited.jpg
Open cultuur tech logo 2.png

AI Frankenstein

Zoals het MUTEK team afgelopen augustus in de MUSIC x nieuwsbrief schreef, is het onmogelijk te zeggen of AI-muziek goed of slecht is. Niet alleen omdat er zoveel verschillende toepassingen zijn, maar ook omdat de definitie van ‘goede muziek’ nogal subjectief is. AI-muziek in de breedste zin van het woord is een belangrijk element in het Open Culture Tech-project. Wij zoeken naar manieren waarop het waarde kan toevoegen voor artiesten, zonder hen te schaden in hun creatieve proces.Voor veel artiesten in onze directe omgeving voelt AI als een monster onder hun bed, klaar om hun professionele carrière en creatieve vaardigheden aan te vallen. Daarom zijn de meesten vooral geïnteresseerd in AI-technologieën die hen kunnen helpen bij hun visuele prestaties, of de interactie met het publiek. Maar het daadwerkelijk laten interfereren van AI met hun muziek is iets waar ze erg voorzichtig mee zijn.

Bij Open Culture Tech proberen we muziek-AI-tools te beschouwen als het monster van Frankenstein. Of het nu gaat om het klonen van stemmen of generatieve algoritmen die melodieën, akkoorden of beats creëren. Net zoals het monster van Frankenstein is opgebouwd uit losse elementen (ledematen), kunnen AI-tools ook gezien worden als losse elementen in het muzikale creatieproces. En net als dokter Frankenstein hebben muzikanten nog steeds creatieve ideeën en vaardigheden nodig om de afzonderlijke elementen met elkaar te verbinden en het hele lichaam tot leven te brengen.

Maar als we kijken naar de huidige markt voor AI-muziektools, is er iets vreemds aan de hand. Veel tools die momenteel beschikbaar zijn, zoals AIVA of BandLab Songstarter, worden gepromoot als tools die ‘inspiratie’ bieden door helemaal opnieuw MIDI-beats of melodieën te genereren. In essentie is daar niets mis mee. Professionele artiesten, of artiesten met professionele ambities, zijn echter niet de juiste doelgroep voor deze specifieke tools.

Tot nu toe hebben we nog geen enkele artiest gesproken met een gebrek aan inspiratie of muzikale ideeën. Om nog verder te gaan: veel kunstenaars lijken het meest te genieten van deze eerste stappen in hun creatieproces, omdat dat het punt is waarop ze echt creatief bezig zijn, zonder al te veel na te hoeven denken over het eindresultaat. Het idee dat AI ons moet helpen onze menselijke creativiteit een impuls te geven, voelt verkeerd. Als je geen muzikant bent en snel wat muziek nodig hebt voor je TikTok-video's, kunnen deze tools natuurlijk erg nuttig zijn. Maar voor professionele muzikanten is dit niet erg nuttig.Twee weken geleden introduceerden Google en YouTube het Lyria AI-model dat gepaard ging met verschillende Dream Track-applicaties. Met de meest prominente app kunnen gebruikers een onderwerp invoeren (een prompt schrijven), een artiest uit een carrousel kiezen en een soundtrack van 30 seconden genereren. De AI genereert originele songteksten en achtergrondtracks en een door AI gegenereerde stem zingt het nummer voor je. Maar nogmaals, deze applicatie is gericht op sociale media-inhoud, waarbij vooral YouTube Shorts worden gepromoot.

Als je andere websites bezoekt waarop AI-muziektools worden getoond, zoals AI Tools Club, zul je zien dat de meeste applicaties gewoon niet zijn gemaakt om professionele muzikanten te helpen. Net als Mubert willen ze ook makers van sociale media, podcasts of apps ondersteunen.

(Met de andere Dream Track-app kun je je zoem- of beatbox transformeren in een instrument zoals een saxofoon of zelfs een heel orkest. Dit lijkt erg op Vochlea, een applicatie die muzikanten helpt hun ideeën snel in MIDI te ‘schetsen’).

Hoewel AI-tools die neuriën naar MIDI vertalen nuttig kunnen zijn, zijn wij bij Open Culture Tech van mening dat er een groeiende kloof bestaat tussen de AI-(applicatie)gemeenschap en de bredere professionele muzikanten community. Ja, er zijn zeer interessante muziek-AI-initiatieven zoals het Sound Of AI YouTube-kanaal (aanbevolen!) maar dit is geen plug-and-play-app zoals AIVA.

Uiteindelijk zijn de ledematen van het monster van Frankenstein niet ontwikkeld voor professionele artiesten, maar voor TikTok-makers. Daarom werkt Open Culture Tech momenteel aan 3 verschillende eenvoudig te gebruiken AI-toepassingen die tot doel hebben professionele muzikanten te ondersteunen of te inspireren tijdens verschillende delen van hun creatieve proces.

Samen met onze samenwerkende artiesten en AI-ontwikkelaars zullen we binnenkort onze eerste prototypes testen en onze bevindingen met u delen in de komende updates.

Comments


bottom of page