top of page
wonder what’s up there_edited_edited.jpg
Open cultuur tech logo 2.png

Alexa, kun je een liedje voor me zingen?

De technologie voor het klonen van stemmen heeft zich snel ontwikkeld en biedt artiesten nieuwe manieren om hun creatieve diepten te verkennen. Artiesten zoals Holly Herndon en Ghostwriter wisten de muziekindustrie op te schudden, ten goede of ten kwade. Hoewel deze technologie vooral bekend staat om robotstemmen in Alexa of Google Translate, is er ook toepassing voor deze technologie in de muziek. Muzikanten kunnen nu vocale texturen aan hun composities toevoegen, experimenteren met harmonieën en samenwerken met virtuele artiesten. Maar wat is dit nou eigenlijk, en hoe gebruik ik deze technologie als artiest?Vocale synthese

De combinatie van voice clones, voice swaps en synthetische stemmen noemen we vocale synthese. Het verschil tussen deze drie technologieën is als volgt: 


Voice clones

Een voice clone is een virtuele kopie van een bestaande stem. Om een voice clone te kunnen maken is het noodzakelijk om audiomateriaal te hebben van de stem die je wil namaken, zoals bijvoorbeeld spraakberichten of muziek. Door een algoritme te leren wat de karakteristieken van deze stemmen zijn, zoals timbre, toon en uitspraak, kan deze stem worden nagebootst.


Voice swaps

Voice swap technologie stelt je in staat om een stem in een geluidsopname of tijdens een live gesprek te veranderen. Het wordt voornamelijk gebruikt om iemands stem te wijzigen of te vervangen door die van een ander, terwijl de oorspronkelijke inhoud van de spraak behouden blijft. Voice swap technologie wordt momenteel bijvoorbeeld gebruikt om stemmen te dubben in films, voor virtuele assistenten of het voeren van anonieme gesprekken.


Synthetische stemmen

Synthetische stemmen zijn volledig computer-gegenereerde stemgeluiden, waarbij tekst automatisch wordt omgezet in gesproken woorden. Deze stemmen worden vaak gebruikt in digitale assistenten, GPS-navigatiesystemen of audioboeken en kunnen eenvoudig worden aangepast en gepersonaliseerd.


Hoe gebruik ik vocale synthese als artiest?


Er zijn 1001 mogelijkheden als het aankomt op het gebruik van vocale synthese in muziek. Het kan goede oplossingen bieden voor artiesten die zelf niet goed kunnen zingen maar wel volledige tracks willen maken, of voor artiesten die juist op zoek zijn naar uitbreiding op hun eigen stemgeluid. Vocale synthese software kan worden gebruikt om harmonieën en achtergrondzang te genereren die je liveoptredens of opnames kunnen aanvullen. Hierdoor kun je extra stemmen aan je muziek toevoegen zonder extra vocalisten. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door je eigen stem te klonen of door een synthetisch stemgeluid als tweede stem toe te voegen. Hieronder staan een aantal voorbeelden waar je mee kan experimenteren:


Vocaloid: synthetische zangstemmen

Vocaloid is een tool voor het maken van synthetische stemmen waarmee muzikanten aanpasbare virtuele zangstemmen kunnen creëren. De tool synthetiseert zang met behulp van vooraf opgenomen stembanken, waardoor gebruikers songteksten en melodieën kunnen invoeren en deze vervolgens over een notenbalk kunnen verslepen om hier eigen composities mee te maken. De software bevat een verscheidenheid aan stembanken met verschillende tonen en stijlen. 


Hoewel Vocaloid gemakkelijk te gebruiken is, is het erg moeilijk om een goed klinkende output te krijgen. De software vereist nogal wat aanpassingen en achteraf proberen of bewerken. Muzikanten kunnen experimenteren met verschillende vocale timbres en talen, wat een essentieel hulpmiddel is voor het creëren van onderscheidende vocale texturen. Nieuwe versies van de software bieden ook de mogelijkheid om in verschillende talen te zingen.


iZotope VocalSynth: Vocale morphing

iZotope VocalSynth is een plug-in voor stemverwerking waarmee artiesten hun stemmen real time kunnen manipuleren. Door live zang te combineren met gewijzigde vocale elementen, kunnen muzikanten diepte en karakter in hun muziek brengen.


Een experimenteel kenmerk is het vermogen van VocalSynth om stemmen te transformeren in robotachtige, buitenaardse of buitenaardse texturen, perfect voor artiesten die zich wagen aan elektronische, experimentele of sci-fi-genres. Het vergemakkelijkt ook het creëren van harmonieën, vocale effecten en subtiele verbeteringen.


Alter/Ego: stemmen maken

Een andere optie is Alter/Ego, wat misschien niet de vocale synth is die je gewend bent, maar die zeker kan worden gebruikt om stemmen te maken. Het biedt een eenvoudige interface en een brede selectie aan vocale bibliotheken, waardoor gebruikers gemakkelijk verschillende zangstemmen kunnen maken. Het systeem is compatibel met verschillende DAW’s waardoor het makkelijk te integreren is in je productie workflow.


Alter/Ego mist mogelijk de geavanceerde functies en aanpassingsmogelijkheden die sommige andere vocale synthesesoftware biedt. Muzikanten die zeer ingewikkelde en op maat gemaakte vocale effecten nodig hebben, kunnen dit enigszins beperkt vinden in vergelijking met meer complexe oplossingen.

Commentaires


bottom of page