Klopt, en Superposition is ook een studio voor ‘menselijk’ digitaal ontwerp. Superposition gebruikt technologie, code en design om ingewikkelde concepten, data, processen en systemen om te zetten in tastbare, menselijke ervaringen die haar publiek op een emotioneel niveau betrekken. Met de projecten die ze maken bevraagt Superposition de manier waarop we omgaan met digitale media en daagt ze ons uit om ons er opnieuw toe te verhouden. Haar portfolio omvat interactieve installaties, apps, games, prints en tentoonstellingen die het publiek aanmoedigen om actief deel te nemen aan het verhaal.
Robin Smits, Bram Bogaerts en Casper Schipper van Superposition
Binnen Open Cultuur Tech gaat Superposition zich richten op het ontwerpen en ontwikkelen van open source Augmented Reality (AR) tools voor muzikanten en artiesten. Na eerder al een aantal AR applicaties te hebben ontwikkeld, zowel voor de non-profit- als de cultureel erfgoedsector en in eigen beheer, zijn ze enthousiast over de mogelijkheden die deze technologie biedt voor de muzieksector:
“Augmented Reality is in staat om de kloof tussen de digitale en fysieke wereld te overbruggen. Hiermee kunnen muzikanten digitale artistieke uitingen laten samensmelten met tastbare omgevingen; de scheidslijn tussen wat echt en wat virtueel is, vervaagt. Op deze manier kun je visualisaties en interacties creëren die puur in de fysieke wereld niet mogelijk zijn. Het klinkt misschien een beetje clichématig, maar in principe is je eigen creativiteit letterlijk de enige beperking – of althans, zo zou het moeten voelen voor de artiest als wij ons werk goed hebben gedaan.”
Arabidopsis Symphony – ervaar de innerlijke wereld van de Arabidopsis Thaliana in AR (project in samenwerking met Fillip Studios)
En die creativiteit wil Superposition versterken: volgens hen kan AR-technologie nieuwe creatieve mogelijkheden ontsluiten. “Door open source AR-tools te ontwerpen, kunnen we toegankelijke en aanpasbare oplossingen bieden waarmee makers in staat worden gesteld grenzen te verleggen, te experimenteren met nieuwe vormen van expressie en op nieuwe manieren de interactie met hun publiek op te zoeken.”
De open source-ontwikkeling stimuleert samenwerking en het delen van kennis en bronnen. Superposition begrijpt de waarde van een levendige community rond AR-tools voor muzikanten en artiesten. Door open source-oplossingen te ontwerpen, kunnen ze een diverse gemeenschap van ontwikkelaars, muzikanten en artiesten betrekken die hun expertise, behoeftes, ideeën en verbeteringen kunnen bijdragen. Deze samenwerkingsomgeving bevordert innovatie, stimuleert experimenten en versnelt de groei en evolutie van het AR-ecosysteem. “Maar ook als er niet direct op wordt doorontwikkeld, moet het waardevol zijn. De versie die wij aanbieden is klaar voor gebruik, met voldoende mogelijkheden voor een diverse doelgroep – onafhankelijk van muzikaal genre, stijl of technische kennis.”
Humanity's Impact is een augmented reality-app waarmee gebruikers onze enorme impact op de aarde één-op-één kunnen visualiseren in hun eigen omgeving (project in samenwerking met Studio Birthplace)
Superposition benadrukt hoe belangrijk het toegankelijk maken van technologie voor deze sector is. Door open source AR-tools te ontwikkelen, kunnen ze ervoor zorgen dat muzikanten en artiesten, ongeacht hun achtergrond of financiële middelen, de mogelijkheden van deze technologie kunnen verkennen en inzetten. “Ik kan me goed voorstellen dat je als muzikant denkt, ‘van mij hoeft het allemaal niet, laat je telefoon maar lekker in je zak tijdens een concert’ – en dat is natuurlijk prima. Maar pas op het moment dat de technologie zowel toegankelijk is als aan te passen aan de eigen wensen, kun je pas echt onderzoeken of het iets voor je is. Ook al duurt het maar twee minuten, ik ben ervan overtuigd dat deze technologie op veel manieren waarde kan toevoegen voor de sector. Het biedt mogelijkheden tot verwondering, verbinding en nieuwe vormen van publieksinteractie. Ik kan niet wachten om te zien wat er ontstaat als we deze technologie aanbieden aan talentvolle creatieve makers.”
Comments