top of page
wonder what’s up there_edited_edited.jpg
Open cultuur tech logo 2.png

Werken met low-budget hologrammen

Onlangs haalde ABBA het wereldnieuws met hun nieuwe tournee. Niet in de eerste plaats omdat de band, allemaal dik in de 70, na jaren weer zou optreden, maar vooral omdat ze dit als hologrammen zouden doen. In de realiteit werden de bewegingen van de bandleden vooraf opgenomen, op de computer bewerkt en later afgespeeld op gigantische schermen. Met de show was een budget van 175 miljoen euro gemoeid. Verre van haalbaar voor 99% van alle muzikanten.


Maar zijn er ook goedkopere alternatieven?1. Transparant projectiescherm

De werking is vergelijkbaar met die van een normale projectie. Je projecteert je visuals met een beamer op het scherm maar je krijgt een tof 3D effect doordat het scherm transparant is. Je kan bijvoorbeeld een avatar projecteren die als achtergronddanser kan fungeren. Deze technologie levert erg toffe effecten op en je kan online voor laag budget een transparant projectiescherm aanschaffen.


Wij faalden enorm bij onze eerste pogingen om dit werkbaar te maken door een slechte afstemming met de podium-verlichting. Het nadeel van deze technologie is namelijk dat het volledig donker moet zijn, zeker wanneer je een normale beamer gebruikt. Zorg er dus voor dat er geen lampen op het scherm gericht worden tijdens het projecteren. Anders is het hologram niet goed zichtbaar.


2. Pepper’s Ghost

Dit is een technologie die al in de 19e eeuw is uitgevonden maar nog steeds veel wordt gebruikt bij concerten of door illusionisten. Je plaatst een glazen of plexiglas scherm onder een hoek van 45 graden. Plaats een object of een reflecterende folie achter het scherm en projecteer met een beamer op het scherm vanaf de zijkant. Hierdoor ontstaat een holografisch effect waarbij het virtuele object lijkt te verschijnen naast de echte omgeving. Je hebt voor deze illusie dus alleen maar een glazen of plexiglas plaat en een beamer nodig. In deze video wordt uitgelegd hoe je dit zelf kan maken.


3. Smartphone cone

Deze optie kunnen we het beste als een gimmick zien en vereist wat knutselwerk. Dit is ook een Pepper’s Ghost illusie maar op een andere wijze toegepast. Zeker als je dit voor je publiek wil aanbieden. Met deze techniek kan je kleinschalige hologrammen maken die je via je smartphone kan projecteren. Door een plastic trechter op je smartphone te plaatsen


Je kan op deze manier bijvoorbeeld een avatar laten meedansen op de muziek. In deze video wordt in 2 minuten uitgelegd hoe je dit zelf in elkaar kan zetten.

Comments


bottom of page